Blessures in de wielersport; hoe ga ik hiermee om?

9 mei 2023

De wielersport is een leuke manier om in vorm te blijven en om tegelijkertijd van het buitenleven te genieten. Toch is het een sport die net als andere sporten niet zonder risico’s is. Blessures zijn namelijk een onvermijdelijk onderdeel binnen de wielersport. Wel zijn er enkele manieren om ze te voorkomen en te behandelen wanneer ze toch optreden. In deze blog vertellen we je meer over blessures in de wielersport. 

Veelvoorkomende blessures in de wielersport

Net als bij andere sporten zijn er bepaalde blessures welke gewoon wat vaker en sneller voorkomen dan andere blessures, we vertellen je graag meer over de meest voorkomende drie blessures. 

  • Rugpijn: fietsen kan in sommige gevallen leiden tot rugpijn. In vele gevallen komt dit doordat je met een verkeerde houding op de fiets zit. Ook kan het komen doordat je niet voldoende core-kracht hebt, dat houdt in dat je je rug niet voldoende kunt ondersteunen.

  • Kniepijn: fietsers krijgen regelmatig te maken met kniepijn. Dit is het gevolg van te veel of te weinig kniebeweging tijdens het trappen. 

  • Pols- en handpijn: tijdens lange ritten krijgen vele fietsers last van pijn en gevoelloosheid in hun handen en polsen. Vaak komt dit door een te strakke grip op het stuur, een onjuiste houding of gewoon een slecht passende fiets.

Blessure preventie

Hoewel blessures niet altijd te voorkomen zijn, is het in de wielersport wel zo dat er bepaalde zaken kunnen helpen bij de preventie van blessures. Welke dat precies zijn leggen we je graag uit. 

  • Goede fietsfitting: het hebben van de juiste fiets is enorm belangrijk. Door een goede fiets te hebben die is afgesteld op jouw lichaam kan er heel wat pijn en blessureleed voorkomen worden. Laat daarom altijd je fiets passend maken door een professional. Zij zorgen ervoor dat de fiets qua houding, stuur en zadel past bij jouw lichaam.
  • Versterk je kernspieren: een groot aantal blessures is ook afkomstig van zwakke spieren. Zorg er daarom voor dat je je buik- en rugspieren optimaliseert. Dit zal resulteren in een betere zithouding wat rugpijn kan voorkomen.
  • Begin niet te snel: hoewel het natuurlijk heel aanlokkelijk is om gelijk flinke afstanden af te leggen is dat niet aan te raden. Bouw je trainingsintensiteit eerst langzaam op. Begin met kortere ritten en bouw langzaam op naar langere ritten om zo blessures te voorkomen. 
  • Kleding en uitrusting: het is natuurlijk belangrijk dat je lekker comfortabel op de fiets zit. Je kleding en uitrusting is hierin erg belangrijk, zorg ervoor dat deze comfortabel zitten en geschikt zijn voor de omstandigheden waarin je rijdt. Schaf bijvoorbeeld handschoenen aan om zo de druk op je handen te verminderen.