De voordelen van de wielersport op je gezondheid

9 mei 2023

Fietsen is meer dan alleen een leuke en uitdagende sport. De wielersport brengt namelijk ook verschillende voordelen met zich mee voor je gezondheid. Of je nu op recreatief of professioneel niveau actief bent in de wielersport; hier zijn een aantal voordelen van de wielersport op je gezondheid. 

Hart- en bloedsomloop

De wielersport is een uitstekende manier om te werken aan je hard- en bloedsomloop. Door regelmatig op de fiets te stappen versterk je je hartspier en zorg je voor een verlaging van je bloeddruk. Dit zorgt voor een vermindert risico op hartaandoeningen. 

Mentale gezondheid

Uit onderzoeken is gebleken dat een stukje fietsen positieve effecten heeft op je mentale gezondheid. Zo zorgt fietsen vaak voor stressvermindering, een verbeterd humeur én een groter zelfvertrouwen. Door lekker een stukje te gaan fietsen kun je je hoofd echt lekker leegmaken. 

Calorieën verbranden

Naast dat de wielersport effect heeft op je mentale gezondheid en je hart- en bloedsomloop is het ook een effectieve manier om calorieën te verbranden. Tijdens een gemiddelde fietstocht van een uurtje verbrandt je al snel zo’n 500 tot 1000 calorieën. Dit aantal is natuurlijk wel afhankelijk van je gewicht en de intensiteit van je rit. Zo is wielrennen of mountainbiken een stuk intensiever dan een ritje naar je werk. 

Fysieke fitheid

Naast dat je calorieën verbrandt op de fiets train je ook je spieren. De wielersport is een algehele lichaamsactiviteit waarmee je onder andere je benen, buikspieren, armen en rug traint. Hierdoor draagt regelmatig fietsen bij aan het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen. Beide belangrijke factoren voor je algehele fysieke fitheid. 

Slaapkwaliteit

Omdat de wielersport een intensieve sport kan zijn heeft dit een positieve werking op je slaapkwaliteit. Regelmatig fietsen draagt bij aan een diepere en meer herstellende slaap. Dit leidt tot meer energie en een betere algehele gezondheid.